Meer lezen over koopverslaving

Hoofdstuk 2 Oniomanie en ik

Adler, Bill (2004). The Eloquent Jacqueline Kennedy Onassis. New York: Harper Collins.

Hierin staat de brief van Jacqueline Kennedy.

Warhol, Andy (1975). The Philosophy of Andy Warhol (From A to B and Back Again). New York: Harcourt Brace Jovanovich.

‘Kopen is Amerikaanser dan denken en ik ben zo Amerikaans als iemand maar zijn kan’ is de openingszin van Warhols essay ‘Underwear Power’ dat in een verzameling van Warhols overpeinzingen over eten, seks en beroemd zijn in de kunst, en natuurlijk shoppen, is verschenen. Het essay verhaalt over koopuitstapjes op zaterdagochtend naar Macy’s om ondergoed te kopen. Als Warhol aankomt bij Macy’s beschrijft hij de mensen die het warenhuis in stromen en die allemaal ‘in hun bloed, gedachten en ogen’ kopen, kopen, kopen hebben.

Milinaire, Caterine, & Carol Troy (1975). Cheap Chic: Hundreds of Money Saving Hints to Create Your Own Great Look. New York: Crown.

Mijn eerste exemplaar van Cheap Chic staat nog steeds in mijn boekenkast. Als je erdoorheen bladert, zie je hoeveel de mode en hoe erover werd gesproken in de afgelopen vijfendertig jaar zijn veranderd. Er worden amper merknamen in het boek vermeld. Het boek kostte indertijd 5,95 dollar. Tegenwoordig wordt er voor een exemplaar soms wel enkele honderden dollars op veilingsites zoals eBay neergelegd.

Oates, Joyce Carol (1992). Heat and Other Stories. New York: Plume.

Hierin staat het verhaal ‘Shopping’

==

Hoofdstuk 3 Op rekening

Schor, Juliet (1999). The Overspent American: Why We Want What We Don’t Need. New York: HarperPerennial.

In The Overspent American richt Juliet Schor de aandacht op de vele sociale factoren waarvan men denkt dat ze bijdragen aan koopziek gedrag. Daaronder valt bijvoorbeeld de toegenomen werkdruk die resulteert in kopen ter compensatie, de alomtegenwoordigheid van winkels, het afmeten van jezelf tegen rijke mensen, en het verlangen om het beeld dat je geslaagd bent in het leven vol te houden.

==

Hoofdstuk 5 Materiële wereld

Schor, Juliet (1999). ‘The New Politics of Consumption.’ In: The Boston Review 34, nrs. 3-4: 4-9.

Tussen de vele opvallende opmerkingen die in dit essay worden gemaakt, staat Schors’ waarschuwing dat ‘iemand voor kwaliteit van leven moet gaan, niet slechts voor grote hoeveelheden spullen’.

==

Hoofdstuk 6 Veranderlijke mode

Ellis, Bret Easton (1999). Glamorama. Amsterdam: Anthos.

McInerney, Jay (1998). Model behaviour. Londen: Bloomsbury.

Beide boeken zijn uitgegeven toen de cultus van beroemdheden, status, hebben en uitgeven, en luxemerkengekte zijn hoogtepunt bereikte.

==

Hoofdstuk 7 De prijs van alles, de waarde van niets

Benson, April Lane (2000). I Shop, Therefore I Am: Compulsive Buying and the Search for Self. Northvale: Jason Aronson.

Ten tijde van hiervoor genoemde uitgave in juli 2000 was dit het enige boek in zijn soort: een begrijpelijk onderzoek over koopverslaving dat zowel de veroorzakers als de behandelmethodes behandelt.

Black, Donald W. (2007). ‘A Review of Compulsive Buying Disorder.’ In: World Psychiatry6, nr. 1: 14-18.

Dr. Blacks onderzoek is opgenomen in zijn gedetailleerd verslag ‘A Review of Compulsive Buying Disorder’, een bondige schets van de koopverslaafde persoonlijkheid.

Sartre, Jean-Paul (1943). Het zijn en het niet zijn: proeve van fenomenologische ontologie. Parijs: Librairie Gallimard.

Baudrillard, Jean (1968). Le système des objets. Parijs: Editions Gallimard.

Het zijn en het niet zijn: proeve van fenomenologische ontologie is een essay van Jean-Paul Sartre, oorspronkelijk verschenen in het Frans in 1943. Het wordt beschouwd als zijn meest belangrijke filosofische werk. Naast dit boek ben ik ook beïnvloed door Jean Baudrillards schrijven over voorwerpen en hun betekenis in Le système de objets dat in 1968 in het Frans verscheen.

Hoofdstuk 10 Je kunt beter winkelen dan bidden

Begley, Sharon (2008). ‘Inside the Shopping Brain.’ In: Newsweek (15 december 2008).

Swaminathan, Nikhil (2007). ‘This is Your Brain on Shopping.’ In: Scientific American (januari 2007).

In de afgelopen paar jaar zijn er ontelbare artikelen ontsproten uit de bloeiende velden van de neuro-economie en neuromarketing. Onder degene die ik heb gelezen terwijl ik met dit boek bezig was waren deze twee belangrijk.

==

Hoofdstuk 12 Verlies en verloren

Craik, Jennifer (1994). The Face of Fashion: Cultural Studies in Fashion. New York: Routledge.

Craiks boek biedt een grondige analyse van de manier waarop identiteit wordt uitgedragen door kleding en de rol die de mode-industrie en modebeelden in dit proces spelen.

Bordo, Susan (1997). Twilight Zones: The Hidden Life of Cultural Images from Plato to O.J. Berkeley: University of California Press.

In dit boek geeft Bordo een analyse van de culturele invloed van beelden.

==

Hoofdstuk 14 Na de val

Pooler, Jim (2003). Why We Shop: Emotional Rewards and Retail Strategies. Westport: Praeger Publishers.

Jim Pooler laat zien wat de emotionele en psychische redenen van de moderne shopper zijn.

Lewis, David & Darren Bridger (2001). The Soul of the New Consumer. Londen: Nicholas Brealey Publishing.

David Lewis en Darren Bridger bestuderen de huidige zoektocht van consumenten naar echtheid, zowel in zichzelf als in de aankopen die ze doen.

==

Nawoord

Pine, Karen & Simonne Gnessen (2009). Sheconomics. Londen: Headline.

In Sheconomics leggen de auteurs, Karen Pine en Simonne Gnessen, de gevoelsrelatie uit die vrouwen hebben met geld. Verder hebben ze de zeven wetten van ‘sheconomics’ opgesteld om vrouwen te helpen het heft van hun financiële toekomst in eigen hand te nemen.

==